Han är tillbaka

Titel: Han är tillbaka

Författare: Timur Vermes

Förlag: Leopard Förlag

Utgiven: 2013

Sidor: 351

Passar: De flesta

han-ar-tillbaka

Året är 2011. Hitler slår upp ögonen, liggande på marken i Berlin. Det sista han minns är bunkern.

Så inleds “Han är tillbaka” och vi får sedan följa med bokens Hitler medan han vandrar genom den multikulturella samtiden. Folk känner förstås igen honom, men antar att han är en ovanligt hängiven komiker eller en skådespelare. Till slut blir han inbjuden att delta i en komedishow. Hatiska tal tolkas som ironi. Hitler blir känd som Youtube Hitler. Han vinner ett journalistpris efter att ha skällt ut nynazister framför kamerorna på grund av deras brist på övertygelse och disciplin. Och så fortsätter det.

En sak måste jag poängtera här: Timur Vermes gör ett så nästintill perfekt jobb med tonen och jargongen att det här faktiskt fungerar. Det är en väldigt rolig bok på grund av det.

Alla som har läst lite historia vet hur viktig propagandan var för nazisterna på 30-talet. Att Hitler till slut skaffar sig en plattform i dagens medielandskap känns därmed inte helt orealistiskt. Det känns inte heller otroligt att han snabbt skulle få grepp om samtidens missnöje (snappar snabbt upp begrepp som politikerförakt) och utnyttja det – faktum är att många av dagens politiker på extremhögern gör just detta.

Vermes låter Hitler skälla ut människor för deras historielöshet. Det är ett snyggt grepp. “Han är tillbaka” är inte bara en absurd och rolig bok; den har ett innehåll som tål att reflekteras över.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s